Smaczne cukierki

Tutaj znajdziesz dużo o cukierkach

Żelki

Żelki - cukrowe bomby

 Żelki (l.poj. żelek lub żelka) – rodzaj cukierków z galaretki. Na skalę przemysłową żelki wytwarzane są głównie z syropu glukozowego, cukru buraczanego, wody (soków) i żelatyny. Zamiast żelatyny do ich wytwarzania może służyć także agar i pektyny.

UWAGA!

W 100 gramach żelek znajduje się przeciętnie 310 kilokalorii, 71 gramów węglowodanów oraz 6,2 grama białka.

Producenci

Największymi międzynarodowymi producentami żelek są:

 

  • Haribo (Złote Misie);
  • Nestlé (JoJo);
  • Perfetti Van Melle (Fruittella).

Na polskim rynku znaczącym producentem żelek jest Jutrzenka.

 

 

W Polsce dostępne są też ekologiczne żelki owocowe z certyfikatem Sprawiedliwego Handlu, produkowane przez El Puente GmbH, najstarszą organizację Sprawiedliwego Handlu w Niemczech.