Żelki
Żelki - cukrowe bomby
Żelki (l.poj. żelek lub żelka) – rodzaj cukierków z galaretki. Na skalę przemysłową żelki wytwarzane są głównie z syropu glukozowego, cukru buraczanego, wody (soków) i żelatyny. Zamiast żelatyny do ich wytwarzania może służyć także agar i pektyny.
UWAGA!
W 100 gramach żelek znajduje się przeciętnie 310 kilokalorii, 71 gramów węglowodanów oraz 6,2 grama białka.
Producenci
Największymi międzynarodowymi producentami żelek są:
- Haribo (Złote Misie);
- Nestlé (JoJo);
- Perfetti Van Melle (Fruittella).
Na polskim rynku znaczącym producentem żelek jest Jutrzenka.
W Polsce dostępne są też ekologiczne żelki owocowe z certyfikatem Sprawiedliwego Handlu, produkowane przez El Puente GmbH, najstarszą organizację Sprawiedliwego Handlu w Niemczech.